Gazaltı Kaynağı işlemini ele alacağımız bu yazıda materyalleri birleştirmede tercih edilen bu üretim yönteminin tanımını yapacağız. Ayrıca uygulanış biçimine, özelliklerine ve nerelerde kullanıldığına kısaca değineceğiz.
Gazaltı Kaynağı Nedir?
Gazaltı kaynağı, kaynak için gerekli ısının, tükenen bir elektrod ile iş parçası arasında oluşan ark sayesinde ortaya çıktığı bir ark kaynak yöntemidir. Bu kaynak türünde cüruf oluşmadığı için daha kaliteli bir kaynak elde etme söz konusudur. Derin nüfuziyet sağlar bu sayede küçük köşe kaynaklarını yapmaya olanak tanır. İnce malzemelerin kaynağında etkili sonuç almak mümkündür. Her pozisyonda ve kesintisiz bir şekilde kaynak yapılması için uygundur.
Gazaltı Kaynağı Nerelerde Kullanılır?
Her türden metalin kaynağını yapmak mümkündür. Genelde alaşımlı ve düşük karbonlu çeliklerde tercih edilmektedir. Aynı zamanda endüstriyel uygulamalarda sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca saç metal işlerinde ve boru hatlarında bu kaynak türüne yoğun bir şekilde rastlamak da mümkündür.
Gazaltı Kaynağı Nasıl Yapılır?
Kaynak işlemi yapılacak malzemeye bir nozul vasıtasıyla ergiyen elektrot sakin ve yumuşak bir şekilde yedirilir. Dolgu malzemesi işlevini gören bu tel elektrod sürekli olarak otomatik beslenmektedir. Böylece ark meydana getirir. Nozul içerisinden akım, tel elektrod ve koruyucu gaz akışı kaynak işlemi süresince gerçekleşmektedir. Bir başka deyişle, bu üç temel madde eşliğinde yerçekimi yönünde iş parçasına doğru kesintisiz bir hareket söz konusudur. Koruyucu gazlar argon, helyum, karbonmonoksit veya başka çeşit gaz karışımlarından oluşabilmektedir.
Bu yazımızda bir Kaynak çeşidi olan Gazaltı Kaynak işlemini inceledik.
Ayrıca şu makaleye de göz atabilirsiniz. Bazik Elektrod Kaynağı Nasıl Yapılır?