İmalat Yöntemleri – Beş Tip Üretim Süreci

İmalat Yöntemleri - Beş Tip Üretim Süreci
İmalat Yöntemleri - Beş Tip Üretim Süreci

İmalat Yöntemleri açısından Üretim Süreci, hammaddeyi bitmiş ürüne dönüştürmek için üretim yöntemlerini,  operasyon planlama yazılımını, makineleri ve emeği kullanır. Genel olarak, beş üretim süreci vardır ve ürün yaratan çoğu işletme bu beş kategoriden birine girer.

Bununla birlikte, her işletme için bunun nasıl çalıştığı, bireysel ürünlerine, işletmenin değerlerine ve sahip oldukları kaynaklara ve tesislere bağlı olarak biraz farklılık gösterecektir.

Beş Tip Üretim Süreci:

Tekrarlayan Üretim

Aynı ürünü bir montaj hattında yaratan temel imalat, tekrarlayan imalat süreciyle ilgilidir. Bu tür hızlı üretim operasyonları aynı veya çok benzer ürünleri 7 gün 24 saat toplu halde üretecektir.

Aşağıdakiler dahil olmak üzere bu tür üretim sürecini kullanan imalat endüstrileri:

  • Otomotiv
  • Elektronik
  • yarı iletken
  • Dayanıklı tüketim malları

Bu seri üretim endüstrileri, bitmiş ürüne yönelik tüketici talebi istikrarlı ve öngörülebilir olduğundan, tekrarlayan üretim için idealdir. Bir ürün belirli bir süre boyunca üretildiğinden, montaj hattı birkaç değişiklikle oldukça sabit kalacaktır.

Master planlar, süre ve miktar bazında oluşturulur. Tekrarlayan üretim genellikle  stoğa üretim için  veya otomotiv gibi yüksek hacimli, satış siparişi odaklı bir ortamda kullanılır. Bu tür fabrikalarda verimi artırmak ve üretim maliyetlerini azaltmak için robotlar ve diğer otomatik yüksek hacimli üretim ekipmanları kullanılır.

Ayrık üretim

Ayrık imalat, tekrarlayan imalatın kuzenidir. O da üretim hatlarında çalışır, ancak bu süreç sırasında oluşturulan nihai ürünler genellikle önemli ölçüde değişir.

Farklı ürün modelleri arasında geçiş yaparken, montaj hattı konfigürasyonu sıklıkla değiştirilmelidir. Üretim tesislerinde bu, geçiş olarak bilinir ve kurulum maliyetini zaman, işçilik ve kaynaklar şeklinde taşır.

Örneğin, bilgisayar endüstrisinde, teknoloji yalnızca sürekli hızlı bir şekilde gelişmekle kalmaz, aynı zamanda müşteriler kitlesel özelleştirme talep eder. Daha yeni bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar üretmeye yönelik üretim süreci, en son elektronik bileşenleri gerektiren siparişleri üretmek ve bir araya getirmek için montaj hattında değişiklikler gerektirecektir.

İş Dükkanı İmalatı

Atölye üretim sürecinde, montaj hattı yerine iş istasyonları ve atölyeler gibi üretim alanları kullanılır. Her işçi, ürün istasyonundan geçerken, diğerine taşınmadan önce ve nihai ürün bitene kadar ürüne bir şeyler ekleyebilir. Bu üretim yöntemi, özel üretim için idealdir çünkü daha yavaş olma eğilimindedir ve düşük hacimli yüksek oranda özelleştirilmiş ürünler üretir.

Örneğin, özel dolaplar üreten bir atölyeyi ele alalım. İşçiler iş yerlerine yerleştirilecek ve kabine kendilerine getirildikçe eklenecekler. Biri keresteyi kesmekle, diğeri reçine uygulamakla, diğerleri verniği parlatmakla ve diğerleri hala montajdan sorumlu olabilir.

Atölye imalatının sadece düşük teknolojili ürünler için olmadığını unutmayın. Bu süreç aynı zamanda havacılık ve savunma endüstrisi için gelişmiş savaş jetleri ve roket üretiminde de kullanılmaktadır. Bu ürünler, ileri üretim teknikleri kullanan ve yüksek kaliteli bir yapı sağlamak için kalite kontrolüne güçlü bir şekilde odaklanan yüksek eğitimli profesyoneller tarafından üretilir.

Sürekli Proses İmalatı

Sürekli süreç üretimi, 7/24 çalıştığı, aynı veya benzer ürünleri tekrar tekrar oluşturduğu ve daha büyük sipariş miktarları oluşturduğu için tekrarlayan üretime çok benzer. Buradaki temel fark, kullanılan hammaddelerin katı hal bileşenleri yerine gazlar, sıvılar, tozlar ve bulamaçlar olmasıdır.

Hammadde farkının yanı sıra, tekrarlayan üretim ile neredeyse aynı şekilde çalışır. Bunun pratikte bir örneği, daha büyük miktarlarda ağrı kesici üreten bir ilaç şirketi olabilir.

Sürekli süreçleri yaygın olarak kullanan geleneksel endüstriyel üretim endüstrileri şunları içerir:

  • eczacılık
  • Kimyasallar/endüstriyel gazlar
  • gübreler
  • Güç istasyonları
  • Petrol arıtma
  • Kağıt
  • Fırın – Çelik, Demir ve Alaşımlar

Toplu Proses İmalatı

Toplu  üretim süreci, sürekli süreç üretiminden biraz farklıdır  ve daha çok ayrık ve atölye üretimine benzer. Oluşturulan partilerin sayısı, belirli bir müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olacaktır. Partiler arasında, ekipman temizlenecek ve başka bir parti gerekli olana kadar yalnız bırakılacaktır. Kullanılan hammaddeler de sıvılar, gazlar, tozlar ve bulamaçlar olduklarından sürekli proses üretimine daha çok benzer.

Bunun önemli bir örneği bir sos üreticisidir. Barbekü, ketçap, mayonez gibi birçok sos üretebilirler, ancak bir müşterinin siparişi yalnızca bunlardan birini gerektirebilir. Bir müşteri için belirli bir miktar ketçap yaparken, mayonez ve diğer soslar üretimde olmayacak – bunun yerine makineler temizlenecek ve o sostan başka bir parti oluşturma zamanı gelene kadar bırakılacaktır.

Üretim Sürecini Yönetme

Seçtiğiniz üretim süreci, üretim sektörünüze ve yaratmak istediğiniz ürün türüne bağlıdır. Bazen, bir ürün yelpazesi oluşturmak istiyorsanız, birden fazla üretim sürecini birleştiren hibrit bir üretim yaklaşımı yararlı olabilir.

Doğru üretim sürecini seçtiğinizde, süreç kontrolünü sağlamak için doğru üretim sistemlerinden yararlanmak ve doğru üretim teknolojisine yatırım yapmak önemlidir. ERP ve MES sistemleriniz doğru yönde atılmış bir adımdır, ancak gerçekten yalın bir üretim organizasyonu olmak için gereken planlama ve çizelgeleme yeteneklerinden yoksundurlar.

CNC İşleme Nedir? En Yaygın 6 CNC Makinesi