BM Plastik Kirlilik ile Mücadeleyi Tartışıyor

Birleşmiş Milletler üye ülkelerinden gelen delegeler, plastik kirliliğini azaltmak için bağlayıcı bir küresel anlaşma tekliflerini değerlendiriyor. 28 Şubat – 2 Mart tarihleri ​​arasında Kenya’nın başkenti Nairobi’de toplanacak olan BM Çevre Meclisi’nin, dünya okyanuslarında, nehirlerinde ve peyzajında ​​artan plastik atık sorununu ele almak için uluslararası bir çerçeve önermesi bekleniyor.

BM Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersen, “Tarihte ilk kez, plastik kirliliği vebasıyla mücadele etmek için benzeri görülmemiş bir küresel ivme görüyoruz” dedi. Oturumun hazırlıkları sırasında Andersen, üye devletlere, sorunla mücadele için kapsamlı bir küresel anlaşma geliştirerek insanlığın “plastikle olan ilişkisini bir kez ve herkes için” yeniden şekillendirme fırsatını kullanmalarını istedi.

Tek kullanımlık plastiği azaltmanın yolları hakkında yıllarca süren uluslararası tartışmalar sırasında iki büyük öneri ortaya çıktı. Peru ve Ruanda tarafından hazırlanan ilki, plastik kirliliğine hammadde çıkarma, plastik üretimi ile plastik kullanımı ve bertarafını kapsayan tam kapsamlı bir yaklaşım çağrısında bulunuyor. “Mikro plastikler de dahil olmak üzere çevredeki plastik kirliliğini önlemek ve azaltmak için uluslararası yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma” oluşturulması çağrısında bulunuyor.

Öneri, Avrupa Birliği ile birlikte Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, Gine, Kenya, Madagaskar, Norveç, Filipinler, Senegal, İsviçre, Birleşik Krallık ve Uganda tarafından ortaklaşa destekleniyor. Japonya tarafından desteklenen ikinci bir teklif, yeniden kullanım da dahil olmak üzere “tüm yaşam döngüsünü kapsayan ve kaynak verimliliğini ve döngüsel ekonomiyi teşvik eden deniz plastik kirliliğini ele almak” için uluslararası bir anlaşma çağrısında bulunuyor.

Temel fark, Japonya’nın yaklaşımının denizlerdeki plastik kirliliğine odaklanması, Peru-Ruanda önerisinin ise tüm ortamlardaki plastik kirliliğini kapsamasıdır. Her iki öneride de yeni plastik anlaşmayı 2024 yılına kadar tamamlamak için bir müzakere komitesi kurulması öngörülüyor. Andersen, böyle bir plastik anlaşmasının BM Çevre Meclisi tarafından onaylanması halinde “en önemli küresel; 2015 Paris (İklim) Anlaşmasından bu yana çevresel karar.” olacağını söyledi.

Greenpeace çevre grubu, Peru-Ruanda önerisinin plastik kirliliğine yönelik tam yaşam döngüsü yaklaşımını destekliyor. Greenpeace Afrika’nın plastik angajman sorumlusu Erastus Ooko, “140’tan fazla ülke, küresel bir plastik anlaşma müzakerelerinin başlatılmasına destek beyan etti” dedi. Ooko, “Ancak müzakerelere destek yeterli değil” dedi. “Bu ülkeler, plastik krizinin ölçeğine ve derinliğine uygun, yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma için çağrıda bulunmalı.”

BM Plastik Kirlilik ile Mücadeleyi Tartışıyor-Kaynak-apnews.com