Volkswagen: Pil ve hammadde kullanımı 34 milyar dolara mal olabilir.

Volkswagen Avrupa’da planladığı pil hücresi fabrikalarının ve hayati hammaddelerin güvence altına alınmasının 30 milyar Euro’ya (34 milyar $) mal olacağını söyleyen yönetim kurulu üyesi Thomas Schmall, genişlemeye bir fiyat etiketi koydu. Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisinde teknolojiden sorumlu olan Schmall, Reuters Next konferansında bir röportajda Volkswagen’in bunu finanse etmek için dış ortaklar arayacağını söyledi.

57 yaşındaki VW, “Sadece fabrikalar değil, dikey hammadde zinciri de dahil olmak üzere yaklaşık 25 ila 30 milyar (euro) hakkında konuşuyoruz” dedi ve VW’nin finansman konusunda liderliği üstlenmesi gerekmediğini ve olmayacağını da sözlerine ekledi. “Önümüzdeki aylarda kuracağımız ortaklık modeline bağlı. Bunu tartışmaya açığız. Bizim için teknoloji yol haritasını, zamanlamayı, maliyetleri ve kullanılabilirliği kontrol edebilmemiz gerekiyor. ” Schmall, Volkswagen’in on yılın sonuna kadar Avrupa’da altı büyük pil hücresi tesisi kurma konusundaki iddialı planını yönetiyor.

Volkswagen’in beşincisine sahip olduğu ilk tesis olan İsveçli Northvolt, 2023’ten itibaren Alman otomobil üreticisi için premium hücreler üretmeye başlayacak. Çin’in Gotion High-Tech ile Salzgitter’de ortaklaşa inşa edilecek ikinci tesis 2025’te başlayacak. On yılın sonuna kadar, büyük olasılıkla İspanya, Doğu Avrupa ve şimdiye kadar açıklanmayan iki ek lokasyonda olmak üzere dört tesis daha gelecek.

Schmall, maliyetlerin tesis başına 1 milyar ila 2 milyar avro arasında olacağını, kapasitenin ise kimyaya ve yeterli enerji kaynağının bulunup bulunmadığına bağlı olarak 40 ila maksimum 80 gigawatt saat (GWh) arasında değişeceğini söyledi. “Tesislerin, enerjinin, suyun mevcudiyetinde bazı doğal sınırlarımız var” dedi.

KAPALI DÖNGÜ

Ancak üretim kapasitesinin denklemin sadece bir parçası olduğunu söyleyen Schmall, Volkswagen’in ayrıca lityum ve nikel gibi yeterli hammadde aldığından emin olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Bu, daha proaktif bir yaklaşım gerektiriyor ve Schmall, Volkswagen’in “birkaç hafta içinde” yapılacak işbirliği duyurularıyla ortaklıklar kurmak istediğini söyledi.

Önümüzdeki beş yıllık yatırım planını 9 Aralık’ta denetim kuruluna sunmayı planlayan Volkswagen, bir maden firmasında hissedar olmayı bile kapsayabilecek bir stratejiler karışımı izliyor. Schmall, tedarikçilerle yapılan sabit ve karma fiyat sözleşmelerine de atıfta bulunarak, “Tüm ürün yelpazesini göreceksiniz” dedi. “Çözümleri mutlaka belirli hammaddelere göre uyarlamanız gerekiyor.”

Bu aynı zamanda, Volkswagen’in durumunda şeffaflık raporları, tedarikçi derecelendirmeleri ve başta kobalt olmak üzere bazı malzemeleri aşamalı olarak kullanımdan kaldırma çabalarını içeren malzemelerin sürdürülebilir bir şekilde tedarik edildiğinden emin olmayı gerektirir.

Sonunda amacın tam üretim zincirinin sürdürülebilir olmasını sağlamak olduğunu söyleyen Schmall, en geç 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefleyen Volkswagen için elektrikli araç üretmenin tek başına yeterli olmadığını da sözlerine ekledi. “Ve bu bizi hep birlikte bu kapalı döngüye getiriyor ve umarım size en başından, ilk adımdan, madencilik sürecinden, pil ömrü ve araba ömrü ve geri dönüşümün son noktasına kadar sürdürülebilir olmaya özen gösterdiğimizi gösterir.” dedi.