Oksijen Kaynağı Nasıl Yapılır? | Otomobillerde ve uçaklarda bulunan çelikten köprüler ve binalardaki kirişlere kadar, bugün normal işleyişin nasıl katı metal yapılara bağlı olduğunu fark etmiş olmalısınız. Bu güçlü metalik yapılar ağır ve sağlamdır. Ancak, metallerin nasıl bir araya gelerek bu kadar harika yapılar oluşturduğunu hiç düşündünüz mü?
Vidalar, metal parçaları bir arada tutabilse de bu büyük yapılar için bu yeterli değildir. Sahip oldukları tüm ağırlığı desteklemek ve güçlü ve sağlam kalmak için, her iki malzemenin de güçlerini birleştirmek için farklı metallerin kaynaşması gerekir. Burada kaynak devreye giriyor. Kaynak, farklı metalleri birleşme noktasında eriyene ve kaynaşma noktasına kadar ısıtarak birleştirir. Oksi-Asetilen kaynağının en ünlü kaynak yöntemlerinden biri olduğu çok sayıda kaynak türü vardır.
Oksi-Asetilen Nedir?
Oksi-Asetilen, saf oksijen gazı ve asetilen gazının uçucu bir karışımıdır. İki gaz kimyasal olarak birleştirilmemiştir, daha ziyade sadece belirli bir amaç için hazırlanan bir karışımdır – aşırı ısıtma.
Karışım, içerdiği oksijen yüzdesine bağlı olarak patlayıcı olabilir. Bununla birlikte, oranlar düzgün bir şekilde kullanılır ve modüle edilirse, bu iki gazın yanması ısı ve ışık üretebilir.
Oksi-Asetilen Kaynağı Nedir?
Oksi-Asetilen veya Oksijen Asetilen kaynağı, oksijen ve asetilen gazlarının yanmasına dayanan bir kaynak türüdür, bu nedenle genellikle gaz kaynağı olarak adlandırılır. En çok yönlü kaynak türlerinden biridir. Oksi-Asetilen kaynağı, hemen hemen her metali kaynaklamak için kullanılabileceği, özel bir beceri seti ve kapsamlı bir uygulama gerektirir!
Oksijen ve asetilen bir üfleme borusu veya el feneri içinde doğru oranlarda karıştırıldığında, 3.200 dereceye kadar çıkan çok sıcak bir alev üretebilirler. Bu sıcaklık, her türlü ticari metali eritecek kadar sıcaktır. Kullanılan iki gazın oranını değiştirdikçe alevin etkisi de ayarlanır.
Oksi-Asetilen kaynağı basit bir konsept üzerinde çalışır, yani iki metal parçasını kenarları birbirine değecek şekilde bir araya getirir. Ardından birbirine değen bu kenarları eriyene ve kaynayana kadar alevle ısıtın.
Oksi-Asetilen Kaynak Ekipmanları
Oksi-Asetilen kaynak ekipmanı oksijen ve asetilen gazı tüplerinden, basınç düzenleyicilerden, hortumlardan, Alev Tutuculardan, kaynak torçlarından ve ekonomizörlerden oluşur. Ekipmanı net bir şekilde anladıktan sonra, Oksi-Asetilen kaynağının tam olarak nasıl çalıştığını bileceksiniz.
Gaz Silindirleri
Oksi-Asetilen kaynak ekipmanının ana bileşenleri, oksijen ve asetilen için ayrı gaz silindirleridir. Gaz tüpleri, hiçbir sızıntı olmadan mükemmel bir şekilde kapatılmalıdır. Mil etrafında bir sızıntı olması durumunda, bir tıslama sesi veya bir koku ile ortaya çıkacaktır. Tüp valfinin etrafındaki salmastra somunu, gaz sızıntısı olmamasını sağlamak için bir anahtar kullanılarak saat yönünde sıkılmalı ve böylece kaza riski azaltılmalıdır. Oksijen gazı tüpünün rengi sağ dişli siyah ve asetilen gaz silindirinin rengi sol dişli bordodur.
Basınç Regülatörleri
Basınç düzenleyiciler hassas aletler olarak kabul edilebilir. Basınç regülatörü, gazların basıncını ve akışını kontrol eder. Gaz tüpü valfinin hızlı açılmasından kaynaklanan darbelere veya ani basınç dalgalanmalarına asla maruz bırakılmamalıdır. Bu nedenle gaz tüpünün vanasını daima Mil Anahtarı yardımıyla sorunsuz ve yavaş bir şekilde açmalısınız. Paralel olarak, basınç regülatöründe bulunan bullnose’u kontrol etmelisiniz. Herhangi bir hasar varsa, gaz sızmaya başlayacaktır. Basınç regülatörleri hasar durumunda hemen değiştirilmelidir. Ayrıca bir basınç regülatörü sadece tasarlandığı gaz ile kullanılmalıdır.
Hortumlar
Hortumlar iyi oturmalı ve kalıcı klipslerle silindire bağlanmalıdır. Isı, yağ, gres, kıvılcım, cüruf veya keskin metal kenarlarına maruz bırakılmamalıdır. Gazın torca taşındığı borular olduğu için hortumlarda sızıntı olmamalıdır. Her hortumda, bir çek valf dahil edilerek otomatik koruma sağlayan bir çek valf bulunur.
Alev Tutucular
Regülatörler ve hortumlar arasına güvenlik önlemi olarak takılan Flashback Tutucu adı verilen özel tasarım cihazlar bulunmaktadır. Bu Flashback Tutucuların yaptığı şey, bir flashback tarafından oluşturulan alevlerin gaz silindirlerine ulaşmasını engellemektir.
Kaynak Torçları
Gazların basıncı ayarlanıp kontrol edildikten sonra ilgili hortumlar vasıtasıyla kaynak torçuna beslenir. Her gaz, torç üzerinde bulunan valf tarafından kontrol edilir. İki gazın, oksijenin ve asetilenin nihayet karıştığı kaynak veya kesme torcudur. Torç ağzında ateşlenir ve yakılırlar.
Ekonomizer
Kaynak veya kesme torcu kullanılmadığında asetilen ve oksijenin boşa gitmesini önleyen bir cihazdır. Torç dinlendiğinde alev otomatik olarak söner. Torcu yeniden yakmak için tek yapmanız gereken kaynak torçunu manivela çubuğundan çıkarmak ve pilot ışığın üzerinden geçirmektir. Meşale anında yeniden ateşlenecek.
Aydınlatma Prosedürü
Gaz kaynağı önemli bir kaza riski taşır. Bu nedenle kaynak işleminize başlarken son derece dikkatli olmanız gerekir.
Oksijen ve asetilen gazı tüplerinin valflerini silindir anahtarları yardımıyla kademeli olarak açarak başlayın. Valflerin aniden açılması sadece regülatörlere zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda bir kazaya da neden olabilir. Silindir valf milleri sadece tek turda açılmalıdır. Ardından, üfleme borusunda bulunan yakıt gazı kontrol valfini açın ve doğru çalışma basıncı elde edilene kadar regülatörü ayarlayın. Bu, kaynak işlemine başlamadan önce hortumlarda bulunan havanın tahliye edilmesini sağlayacaktır.
Gaz, yalnızca uygun bir kıvılcım çakmak kullanılarak ve bu da memeye dik açılarda tutularak yakılmalıdır. Son derece tehlikeli olabileceğinden asla sıvı ateşleyici kullanmamalısınız.
Üfleme borusuna asetilen gazı beslemesi, alevin sigara içmeyi bıraktığı noktaya kadar ayarlanmalıdır. Alev söndüğünde, kontrol valfi aracılığıyla oksijen beslemesini yavaşça artırın. Nihai alev, mümkün olduğunca az asetilen puslu iz içeren, keskin bir şekilde tanımlanmış, beyaz renkli bir iç koniye sahip olmalıdır. Bu, üfleme borunuzun doğru şekilde ayarlandığını ve Oksi-Asetilen kaynağı için kullanılmaya hazır olduğunu bileceğiniz zamandır.
Oksi-Asetilen Kaynağında Alev Türleri
Yukarıda belirtildiği gibi, Oksi-Asetilen kaynağına devam etmeden önce alevin belirli bir şekilde görünecek şekilde ayarlanması gerekir. Farklı metal türlerini kaynaklamak için farklı alev türleri kullanılır.
Karbürizasyon Alevi
Sementasyon alevi fazla asetilen gazı içerir. Bu alev türü, düşük ısı alevinin gerekli olduğu uygulamalar için uygundur. Nikel, Monel metali, yüksek karbonlu çelik ve bir dizi demir dışı metalin kaynağı için kullanılır. Bu alev normal çeliği kaynaklamak için kullanılmaz.
Nötr alev
Nötr alev, eşit oranlarda oksijen ve asetilen gazı içerir. Bu alev türü, bu alevin ısıtılmış metal üzerindeki kimyasal etkisi en az olduğu için çoğu kaynak işleminde kullanılır.
Oksitleyici Alev
Adından da anlaşılacağı gibi, oksitleyici bir alevin oksijen içeriği yüksektir (oksijen ve asetilen oranı 1.5:1’dir). Bu alev türü, bakır ve bronz ve pirinç gibi bakır alaşımlarının kaynağında kullanılır. Oksitleneceği için çeliği kaynaklamak için kullanılamaz.
Kaynak Teknikleri
Üfleme borusunu yaktıktan ve nötr bir alev elde ettikten sonra, Oksi-Asetilen kaynağına başlamaya hazırsınız demektir. Aşağıda listelenen, uygulayabileceğiniz farklı teknik türleri vardır:
Sola Yön Tekniği
Oksi-Asetilen kaynağının sol tekniği, 5 mm kalınlığa kadar olan çelik levhaları kaynaklamak için kullanılır. Demir dışı metalleri kaynaklamak için de kullanılabilir.
Bu teknikte, üfleme borusu sağ elde tutulur ve sağdan sola doğru uzanan bir kaynak oluşturur. Doldurma çubuğu, memenin önünde olacak şekilde yerinde tutulur. Bu teknik için alevin nötr durumda olması gerekir. Alev, çelik ana metale yeterince yakın olmalı, ancak ona temas etmemelidir.
Tutarlı ısıtma sağlamak ve eşit bir füzyon elde etmek için meme hafifçe yan yana veya dairesel hareketlerle hareket ettirilir. Sola doğru tekniğe başlamadan önce, erimiş bir kaynak havuzu oluşana kadar bağlantının kenarında nötr alevi oynatın. Kaynak işlemi devam ederken, doldurma çubuğunu bu erimiş havuza daldırın.
Dolgu çubuğu doğrudan alevle eritilmemeli, yalnızca erimiş kaynak havuzuna daldırılarak eritilmelidir. Doldurma çubuğunu sürekli olarak havuza batırmadığınızdan emin olmalısınız, çünkü bu, tam ısınmaya engel teşkil eder ve alevden gelen ısının kaynağın alt kısımlarına ulaşmasını engeller ve bu, kusurlu bir sonuçla sonuçlanabilir.
Sağa Doğru Tekniği
Kalınlığı 4 mm’den fazla olan metal plakalar için sağa doğru teknik önerilir.
Sağa doğru teknikte, üfleme borusu sol elden tutulur ve kaynak soldan sağa doğru hareket eder. Doldurma çubuğu, hareket yönünde alevden önce gelir. Doldurma çubuğu, kaynak dikişi boyunca sabit bir şekilde hareket eden üfleme borusu ile dairesel bir hareketle ileriye doğru hareket ettirilir. Sağa doğru teknik, sola doğru teknikle karşılaştırıldığında daha hızlıdır. Ayrıca daha az gaz ve dolgu çubuğu tüketir; dolayısıyla uygun maliyetlidir. V açısı daha küçüktür ve daha az bozulma vardır.
Tüm Konumda Sağa Kaynak
Tüm konumlu sağa doğru kaynak, sağa doğru tekniğin bir modifikasyonudur. Dikey ve baş üstü pozisyonda yumuşak çelik boru ve levhalar için uygun bir tekniktir. Bu teknik sayısız avantajla birlikte gelir. Kaynakçının eşit bir yapı ve çok düzgün bir penetrasyon boncuğu elde etmesini sağlar. Kaynakçıya ayrıca tam hareket özgürlüğü ve füzyon bölgesi ile kaynak havuzunu net bir şekilde görme hakkı verilir.
Dikey Kaynak
Bu tip Oksi-Asetilen kaynağı, her iki tarafta iki kaynakçı çalışırken 3 mm kalınlığındaki pahsız çelik levhalarda kullanılabilir. Kaynak, plakanın altından başlar ve dikey olarak devam eder.
Bronz Kaynak
Bronz kaynağı, adından da anlaşılacağı gibi, bakırda bağlantı yapılması veya dökme demirde onarım yapılması gerektiğinde kullanılır. Bronz alaşımından yapılmış çubuklardan yararlanır. En yaygın olarak kullanılan çubuklar arasında fluksla kaplanmış silikon bronz çubuk olan fluksobronz, manganez bronz çubuk ve uygun akışa sahip düz nikel bronz çubuklar bulunur. Bu teknikte kaynak yapılacak metalin kenarlarının eritilmeyip kızarana kadar ısıtılması önemlidir. Bu tip Oksi-Asetilen kaynağı sonucu oluşan bağlantı kesinlikle temizdir ve mükemmel mekanik özelliklere sahiptir.
Sert Kaplama Çubuklarını Yatırma
Tungsten karbür içeren çubuklar bu teknik kullanılarak biriktirilir. Yüzeye veya dökme demir veya çelik üzerine bir sert tortu tabakası döşemeyi içerir. Bu sert tortu tabakası aşınmaya karşı dayanıklıdır. Bu teknik, boyalar, iyi delme matkapları, zımbalar, bıçaklar, kazıklar, valf contaları ve kazma ve kırma makinelerinde aşınmaya dayanıklı yüzeylerin oluşturulmasında yaygın uygulamalara sahiptir.
Bir metalin yüzeyine aşınmaya dayanıklı bir çubuk yerleştirmek için, fazla asetilen gazı (karbonize alev) içeren bir alev kullanılır. Bu durumda ana metal, terlemeye başlayana kadar önceden ısıtılır. Bu noktada çubuk, küçük tortular halinde bu terleme yüzeyi üzerinde eritilir. Bu şekilde, tüm yüzey kademeli olarak oluşturulur.
Oksi-Asetilen Kaynağının Tehlikeleri
Oksi-Asetilen kaynağının nasıl yapılacağına dair herhangi bir kılavuz, Oksi-Asetilen kaynağının tehlikelerini vurgulamadan eksik kalacaktır. Bu kaynak türünün en yaygın tehlikelerini aşağıda listeledik:
- Yangın patlamaları
- Kaynak veya kesme torçunun dikkatsiz kullanımı
- Gaz sızıntıları
- yanıklar
- boğulma
Güvenlik önlemleri
Gaz kaynağı, tüm kaynak türlerinin en risklilerinden biridir. Tüm kaynak işlemi sırasında aşağıdaki güvenlik önlemleri alınmalıdır.
- Daima koruyucu giysi (alev geciktirici tulum) ve koruyucu gözlük taktığınızdan emin olun.
- Asetilen gaz tüpü valfinde bir mil anahtarı bulunmalıdır
- Gaz tüpleri dik konumda saklanmalıdır.
- Çıplak alevle değil, sabunlu bir solüsyonla sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
- Kaynak ekipmanınızda herhangi bir derme çatma onarım yapmayın.
- Oksijen ekipmanınızın yağ veya gres ile temasını her zaman önleyin
- Kapalı kapları kaynak yapmadan önce iyice temizleyin
- Kapalı bir kapta çalışıyorsanız, yalnız olmadığınızdan ve gaz tüpünün her zaman dışarıda olduğundan emin olun.
- Yangınla mücadele ekipmanı yerde mevcut olmalıdır
- Yeterli havalandırma sağlanmalıdır
- Hortumda bir sızıntı tespit ederseniz, gaz kaynağını derhal kapatın.
İlgili Sorular
Oksi-Asetilen kaynağı nasıl yapılır?
Oksi-Asetilen kaynağı, oksijen ve asetilenin yanması sonucu oluşan bir alev yardımıyla iki metalin birleştirilmesini içerir. Gazlar, gaz silindirlerinden hortumlar vasıtasıyla kaynak veya kesme torçuna taşınır ve alev, torcun ucundaki nozuldan dışarı verilir. Alevin sıcaklığı, metalin kenarlarını eritecek kadar sıcaktır ve bu nedenle iki metal parçayı birbirine kaynaştırır.
Oksi-Asetilen ile hangi metaller kaynaklanabilir?
Oksi-Asetilen kaynağı doğru yapılırsa tüm ticari metallerin kaynağında kullanılabilir. Oksi-Asetilen ile kaynak yapılan metaller arasında düşük alaşımlı çelik, düşük karbonlu çelik, dövme demir ve dökme demir bulunur.
Oksijen ve asetilen neye ayarlanmalıdır?
Uygulamaya bağlı olmakla birlikte genellikle oksijen 40 psi’ye, asetilen 10 psi’ye ayarlanmalıdır.
Alüminyum, Oksi-Asetilen ile kaynaklanabilir mi?
Evet, alüminyum Oksi-Asetilen ile kaynaklanabilir. Oksi-Asetilen kaynağı ile alüminyum kaynağı, bu tür kaynağın en yaygın uygulamalarından biridir.