Elektrot pensesi hangi kutba bağlanır?

Elektrot pensesi (+) veya (-) kutba bağlanabilir, ancak hangi kutba bağlanacağı kaynak yöntemine ve kullanılan elektrota bağlıdır:

  • Doğru Akım (DC) Kaynaklarında:
    • Düz bağlantı (- elektrot, + iş parçası): Örtülü elektrotlu ark kaynağında (SMAW) düşük hidrojenli ve rutil elektrotlar için tercih edilir.
    • Ters bağlantı (+ elektrot, – iş parçası): Selülozik elektrotlar gibi bazı elektrotlar için kullanılır, daha fazla nüfuziyet sağlar.
  • Alternatif Akım (AC) Kaynaklarında: Elektrot ve iş parçası kutup değiştirdiği için belirli bir bağlama zorunluluğu yoktur.

Hangi elektrot ve malzeme ile çalıştığınıza bağlı olarak üreticinin tavsiyelerine göre bağlantıyı yapmalısınız.

SSS

Elektrot kaynağında pense nereye takılır?

Elektrot kaynağında pense, kaynatılacak elektrot çubuğunu tutmak için kaynak makinesinin pozitif (+) veya negatif (-) çıkışına bağlanır. Genellikle örtülü elektrot kaynağında (MMA, SMAW) elektrot pensesi, makinenin elektrot ucuna bağlanırken, topraklama kablosu iş parçasına sabitlenir. Polarite, kullanılan elektrota göre değişebilir.

Kaynak makinesi elektrot hangi kutupta kullanılır?

Kaynak makinesinde elektrotun kutbu, kullanılan elektrot türüne ve kaynak yöntemine bağlıdır. Örtülü elektrotlu ark kaynağında (MMA) rutil elektrotlar genellikle alternatif akım (AC) veya doğru akım (+) kutupta kullanılırken, bazik elektrotlar genellikle doğru akım (-) kutupta tercih edilir. MIG/MAG kaynağında tel elektrot genellikle (+) kutuptadır.

Rutil elektrod pense hangi kutupta yanar?

Rutil elektrotlar (E6013 gibi), alternatif akım (AC) ve doğru akımın (DC) her iki kutbunda da çalışabilir. Ancak, genellikle DC eksi (-) kutupta (DCEN, elektrot negatif) daha kararlı bir ark ve daha az sıçrama sağlar. AC’de de iyi performans gösterir, bu yüzden çok yönlüdür. Kolay tutuşur, cürufu rahat temizlenir.

Elektrot artı mı eksi mi?

Elektrotun artı (+) mı yoksa eksi (-) mi olduğu, devredeki işlevine ve bağlandığı noktaya bağlıdır. Pillerde anot (-), katot (+) olurken, elektroliz hücrelerinde anot (+), katot (-) olur. Yani, elektrotun yükü, elektrik akımının yönüne ve devrenin türüne göre değişir.

Yorum yapın