10 Autocad Hatası başlıklı yazımızda Autocad yazılımını kullanırken karşınıza en sık çıkabilecek olası hataları ve çözüm yollarını derledik. Autodesk şirketinin geliştirdiği Autocad yazılımı mimar ve mühendisler tarafından yaygın kullanılan bir programdır. Kullanma ve öğrenme kolaylığı sayesinde geniş kitlelere yayılarak popüler hale gelmiştir. Birçok farklı sektörde ihtiyaç duyulan CAD tabanlı bir yazılımdır. Autocad kullanıcılarının en sık karşılaştıkları hataları ve çözümlerini inceleyelim.
1. Otomatik oluşturulan bak dosyaları
Bilgisayarınızda gördüğünüz bak uzantılı dosyalar en son kaydedilen ilgili dosyanın ‘back up’ları yani yedekleridir. Autocad dosyalarınızda ‘.bak’ dosyanızın oluşturulması sizin elinizdedir. Komut satırına ‘ISAVEBAK’ (isavebak) yazdıktan sonra;
‘0’ Değerini girerseniz bak dosyalarınız oluşmaz, ‘1’ Değerini girerseniz ise bak dosyanız oluşur.
2. Çizim Ekranındaki Koordinat Simgesinin Kaldırılması
Autocad dosyanızda koordinat simgesini kaldırmanız mümkündür. Komut satırına ‘UCSICON’ (ucsicon) komutu girerek karşınıza çıkan değerlerden ‘On’ (Açık) ve ‘Off’ (Kapalı) olarak dilediğiniz seçimi yapabilirsiniz.
3. Autocad Arayüzünün Klasik Menüye Çevrilmesi
Autocad üzerinden alışkın olduğunuz klasik menüye erişmek için Tools> Workspace> Autocad Classic butonuna tıklamanız yeterlidir.
4. Çizim Ekranının Renginin Değişimi
Autocad programında çizim yaparken gözlerinizin yorulduğunu düşünüyorsanız çalışma sayfasının arka plan rengini değiştirebilirsiniz. Options> Tools> Display sekmesi üzerinden Color seçeneği ile arka plan renk değişimini kolaylıkla yapabilirsiniz.
5. Mouse Tekerleği ile Zoom Ayarları
Mouse tekerleğinizi kullanarak çalışmakta olduğunuz ekranda daha fazla ya da daha az zoom yapabilirsiniz. Komut satırına ‘ZOOMFACTOR’ (zoomfactor) yazarak 3 ile 100 arasında bir değer girebilirsiniz. Girdiğiniz değer büyüdükçe zoom yani büyüme miktarı da artacaktır.
6. Autocad Üzerinden Açılan Dosyaların İsimlerinin Sekmelerde Gözükmemesi Sorunu
Sekmeler üzerinden dosya isimlerinizi görebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken işlem; Denetim Masası> Bölge ve Dil Seçenekleri> English (United States)dir.
7. Autocad Çiziminde Aynı Layer Altında Olan Çizgilerin Aktif ya da Pasif Hale Getirilmesi
Komut satırına ‘Lay Off’ komutunu yazdıktan sonra seçtiğiniz çizgideki bütün çizgiler birlikte gizlenir. Açmak için ise ‘Lay on’ komutunu girmeniz yeterlidir.
8. Autocad Üzerinden Open (AÇ) ya da Save (Kayıt) Butonlarına Tıklandığında Pencerenin Açılmaması
Bu hatada açılması gereken pencere açılmamakla birlik pencere komut satırından devam edebilir. Bu durumda yapmanız gereken Autocad komut satırına FILEDIA (filedia) yazarak karşınıza çıkan değeri (1) olarak değiştirmektir.
9. Autocad Çizimlerinde Yalnızca Bir Obje Seçebilme Hatası
Autocad çalışma sisteminde 2. objeyi seçtiğinizde 1. objenin seçiminin kalkması problemini yaşayabilirsiniz. Bu sorunu Tools> Options> Selection> Use Shift To Add To Selection üzerindeki tiki kaldırarak çözebilirsiniz.
10. Dışarıya Gönderdiğiniz Autocad Dosyalarınıza Bağlı Olan .jpeg gibi Formatlı Xref ile Bağlı Olan Dosyalarınıza Karşı Tarafın Erişememesi
Sıklıkla karşılaşılan bir sorun haline gelmiş bir kullanıcı hatasıdır. Autocad çizimlerinize bağladığınız fotoğraflarınız ya da tablolarınız, (External Referance) ile bağlandığında kendi bilgisayarınız adresi gördüğünden dolayı siz silmediğiniz sürece erişebilirsiniz. Ancak dışarıya gönderdiğiniz çizimlerde bağlı olan dosyaları gönderseniz de göndermeseniz de karşıdaki kişiler bunu görüntüleyemezler. Ancak göndermiş iseniz tek tek dosya locationlarını tanıtmaları gerekir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için, A> Publish> ETransmit ile Autocad çalışmalarınızı .zip formatında bir paket halinde gönderirseniz sorun artık ortadan kalkmış olacaktır.
En Sık Karşılaşılan 10 AutoCAD Hatası