Üretimde Kalite Kontrol

Üretimde Kalite Kontrol (KK), bir ürün veya hizmette istenen kalite seviyesini korumak için kullanılan bir sistem olarak tanımlanabilir. Ürünün kalitesini etkileyen çeşitli faktörlerin sistematik olarak kontrol edilmesidir. Malzemelere, aletlere, makinelere, işçilik türüne, çalışma koşullarına vb. bağlıdır. KK geniş bir terimdir, belirli bir aşamada teftişi içerir ancak sadece teftiş KK anlamına gelmez. Denetimin aksine, kalite kontrol faaliyetinde, geleceğin kaliteli üretimine vurgu yapılır. Kalite kontrol, kusurların kaynağında önlenmesini amaçlar, etkin geri bildirim sistemine ve düzeltici eylem prosedürüne dayanır. Kalite kontrol, denetimi değerli bir araç olarak kullanır.

Juran’a göre “Kalite kontrolü, gerçek kalite performansını ölçtüğümüz, standartlarla karşılaştırdığımız ve fark üzerinde hareket ettiğimiz düzenleyici süreçtir”. Kalite kontrolün diğer bir tanımı ANSI/ASQC standardından (1978) kalite kontrol olarak tanımlanır: “Verilen ihtiyaçları tatmin edecek bir ürün veya hizmet kalitesini sürdüren operasyonel teknikler ve faaliyetler; ayrıca bu tür tekniklerin ve faaliyetlerin kullanımı”.

Alford ve Beatty QC’yi “Geniş anlamda kalite kontrol, ürünlerin müşterilerden, taleplerden belirlenen spesifikasyonlara göre ölçmek için yapıldığı ve satış mühendisliği ve üretim gereksinimlerine dönüştürüldüğü mekanizmadır, işleri doğru yapmakla ilgilenir, yanlış yapılanları keşfetmek ve reddetmek”.

Kalite Kontrol Çeşitleri

Kalite kotrol, herhangi bir bölümün veya kişinin bir işlevi değildir. Kabul edilebilir kalitede bir iş çıkarmak, herhangi bir süpervizörün birincil sorumluluğudur. Kalite kontrol üç ana alt alana ayrılabilir, bunlar:

  • Çevrimdışı kalite kontrol
  • İstatistiksel süreç kontrolü
  • Kabul örnekleme planları
  1. Çevrimdışı kalite kontrol:
    Prosedürü, ürün veya süreç çıktısı ile standart arasındaki sapmayı en aza indirecek şekilde kontrol edilebilir ürün ve süreç parametrelerini seçmek için önlemlerle ilgilidir. Bu görevin çoğu, ürün ve süreç tasarımı yoluyla gerçekleştirilir.
    Örnek:
    Taguchi yöntemi, deneysel tasarım ilkeleri vb.
  2. İstatistiksel süreç kontrolü:
    SPC, bir süreç veya hizmetin çıktısını bir standartla karşılaştırmayı ve ikisi arasında bir tutarsızlık olması durumunda düzeltici eylemlerin yapılmasını içerir. Ayrıca, bir prosesin istenen spesifikasyonları veya gereksinimleri karşılayan bir ürün üretip üretemeyeceğini belirlemeyi de içerir. Çevrimiçi SPC, ürün, süreç veya hizmet hakkında işlevsel olduğu sırada bilgi toplanması anlamına gelir. Düzeltici faaliyet bu operasyonel aşamada gerçekleştirilir. Bu gerçek zamanlı temeldir.
  3. Kabul örnekleme planları:
    Öngörülen belirli koşulları (iyi bir partiyi reddetme veya kötü bir partiyi kabul etme riski gibi) karşılamaya dayalı olarak, numune alınacak parça sayısını ve partinin kabul kriterlerini belirleyen bir plan, kabul örneklemesi olarak bilinir.

Kalite Kontrol Adımları

Kalite Kontrol sürecindeki adımlar şunlardır:

  • Kalite politikasını formüle edin.
  • Standartları veya spesifikasyonları müşterinin tercihi, maliyeti ve karı temelinde belirleyin.
  • Denetim planını seçin ve kontrol için prosedürü ayarlayın.
  • Belirlenen spesifikasyon standartlarından sapmaları tespit edin.
  • Standartlara ulaşmak için düzeltici eylemler veya gerekli değişiklikleri yapın.
  • Kurtarma yöntemine karar verin, yani kusurlu parçaların nasıl atılacağına, tüm hurdaya veya yeniden işlemeye karar vermek için.
  • Kalite problemlerinin koordinasyonu.
  • Organizasyon içinde ve dışında kalite bilincini geliştirmek.
  • İyi satış ilişkileri için prosedürler geliştirmek.

Kalite Kontrolün Amaçları

Kalite kontrolün amaçları şunlardır:

  1. Üretimi müşteriler için daha kabul edilebilir hale getirerek, yani uzun ömür, daha fazla kullanışlılık, sürdürülebilirlik vb. sağlayarak şirket gelirlerini iyileştirmek.
  2. Kusurlardan kaynaklanan kayıpları azaltarak şirket maliyetlerini azaltmak.
  3. Büyük ölçekli üretimde imalatın değiştirilebilirliğini sağlamak.
  4. Optimum kaliteyi düşük fiyata üretmek.
  5. Üretim veya hizmet veya yüksek kalite seviyesi ile müşterilerin memnuniyetini sağlamak, müşteri iyi niyetini, üreticinin güvenini ve itibarını oluşturmak.
  6. Kalite kontrolünü sağlamak için denetim istemi yapmak.
  7. Üretim sırasındaki değişimi kontrol etmek.

Kalite kontrolünün geniş uygulama alanları, gelen malzeme kontrolü, proses kontrolü ve ürün kontrolüdür.

Kalite Kontrolün Faydaları

Kalite Kontrolün faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Ürün ve hizmetlerin kalitesini artırmak.
  • Üretim süreçlerinin, ticari işletmelerin ve şirketlerin verimliliğini artırmak.
  • Üretim ve şirket maliyetlerini azaltmak.
  • Ürün ve hizmetlerin pazarlanabilirliğini belirlemek ve geliştirmek.
  • Ürün ve hizmetlerin tüketici fiyatlarının düşürülmesi.
  • Zamanında teslimatları ve bulunabilirliği iyileştirmek ve/veya güvence altına almak.
  • Bir işletmenin yönetimine yardımcı olmak.