Sistem Gereksinimleri bir yazılım için ne anlam ifade eder

Tüm bilgisayar yazılımlarının verimli bir şekilde kullanılabilmesi için bir bilgisayarda belirli donanım bileşenlerinin veya diğer yazılım kaynaklarının bulunması gerekir. Bu ön koşullar(bilgisayar) sistem gereksinimleri olarak bilinir ve genellikle mutlak bir kuralın aksine bir kılavuz olarak kullanılır. Çoğu yazılım iki grup sistem gereksinimi tanımlar: minimum ve önerilen. Yazılımın daha yeni sürümlerinde daha yüksek işlem gücü ve kaynaklara yönelik artan taleple birlikte, sistem gereksinimleri zaman içinde artma eğilimindedir. Endüstri analistleri, bu eğilimin mevcut bilgisayar sistemlerine yükseltme yapılmasında teknolojik gelişmelerden daha büyük bir rol oynadığını öne sürüyor. Sistem gereksinimleri teriminin ikinci anlamı, bir sistem veya alt sistemin tasarımında karşılanması gereken gereksinimleri veren bu ilk tanımın genelleştirilmiş halidir.

Önerilen sistem gereksinimleri 

Çoğu zaman oyun üreticileri, tüketiciye bir yazılımı çalıştırmak için gerekenlerden farklı bir dizi gereksinim sağlar. Bu gereksinimlere genellikle önerilen gereksinimler denir. Bu gereksinimler, neredeyse her zaman minimum gereksinimlerden önemli ölçüde daha yüksek düzeydedir ve yazılımın çalıştırılacağı ideal durumu temsil eder. Genel olarak konuşursak, bu yazılımla tamamen kullanılabilir ve keyifli bir deneyim yaşamak için minimum sistem gereksinimlerinden daha iyi bir kılavuzdur.

Donanım gereksinimleri

Herhangi bir işletim sistemi veya yazılım uygulaması tarafından tanımlanan en yaygın gereksinimler grubu, donanım olarak da bilinen fiziksel bilgisayar kaynaklarıdır. Bir donanım gereksinimleri listesine, özellikle işletim sistemleri söz konusu olduğunda, genellikle bir donanım uyumluluk listesi(HCL) eşlik eder. Bir HCL, belirli bir işletim sistemi veya uygulama için test edilmiş, uyumlu ve bazen uyumsuz donanım aygıtlarını listeler. Aşağıdaki alt bölümlerde donanım gereksinimlerinin çeşitli yönleri tartışılmaktadır.

Mimari

Tüm bilgisayarın işletim sistemleri belirli bir bilgisayar mimarisi için tasarlanmıştır. Çoğu yazılım uygulaması, belirli mimarilerde çalışan belirli işletim sistemleriyle sınırlıdır. Mimariden bağımsız işletim sistemleri ve uygulamalar mevcut olsa da, çoğunun yeni bir mimaride çalışması için yeniden derlenmesi gerekir.

İşlem gücü

Merkezi işlem biriminin(CPU) gücü, herhangi bir yazılım için temel bir sistem gereksinimidir. x86 mimarisinde çalışan çoğu yazılım, işlemci gücünü CPU’nun modeli ve saat hızı olarak tanımlar. Bir CPU’nun veri yolu hızı , önbellek ve MIPS gibi hızını ve gücünü etkileyen diğer birçok özelliği genellikle göz ardı edilir. Benzer saat hızındaki AMD Athlon ve Intel Pentium CPU’lar genellikle farklı çıktı hızlarına sahip olduğundan, bu güç tanımı genellikle hatalıdır. Intel Pentium CPU’lar önemli ölçüde popülerlik kazanmıştır ve genellikle bu kategoride bahsedilmektedir.

Bellek

Tüm yazılımlar çalıştırıldığında, bir bilgisayarın rastgele erişimli belleğinde(RAM) bulunur. Uygulamanın, işletim sisteminin, destekleyici yazılım ve dosyaların ve çalışan diğer süreçlerin talepleri göz önünde bulundurularak bellek gereksinimleri belirlenir. Bu gereksinim tanımlanırken, çok görevli bir bilgisayar sisteminde çalışan diğer alakasız yazılımların optimum performansı da göz önünde bulundurulur.

İkincil depolama

Veri depolama aygıtı gereksinimleri, yazılım kurulumunun boyutuna, yazılım kurulurken veya çalıştırılırken oluşturulan ve bakımı yapılan geçici dosyalara ve takas alanının olası kullanımına(RAM yetersizse) bağlı olarak değişir.

Ekran bağdaştırıcısı

Grafik düzenleyiciler ve ileri teknoloji oyunlar gibi ortalamadan daha iyi bir bilgisayar grafik ekranı gerektiren yazılımlar, genellikle sistem gereksinimlerinde üst düzey ekran bağdaştırıcılarını tanımlar.

Çevre birimleri

Bazı yazılım uygulamalarının, bu tür çevre birimlerinin daha yüksek performansını veya işlevselliğini talep ederek, bazı çevre birimlerini kapsamlı ve/veya özel olarak kullanması gerekir. Bu tür çevre birimleri, CD-ROM sürücülerini, klavyeleri, işaretleme aygıtlarını, ağ aygıtlarını vb. içerir.

Sistem Gereksinimleri bir yazılım için ne anlam ifade eder-KAYNAK-wikipedia.org