Metal ürünlerin veya ürünlere monte edilecek bileşenlerin imalatı birçok biçim alır. Metalin cinsine ve yapmak istediğimiz nesneye bağlı olarak metalleri şekillendirmek için farklı teknikler vardır. Daha yaygın endüstriyel süreçlerden bazıları aşağıda açıklanmaktadır.
Körleme : Bu, zımbalama olarak da adlandırılan en basit presleme işlemlerinden biridir. Sertleştirilmiş bir zımba, metal levhayı bir kalıbın içinden damgalamak için kullanılır, Metal soğuk damgalanır. Bu yöntem, rondelalar ve yataklar gibi içi boş nesneler oluşturmak için kullanılır.
Pres Dövme : Isıtılmış işlenmemiş metal, biri sabit diğeri hareketli iki kalıp arasına yerleştirilir. Kalıplar, yapmak istediğimiz nesnenin şeklidir. Gerekli şekli oluşturmak için birbirine bastırılırlar. Ev tipi radyatörler için presle şekillendirilmiş paneller ve motorlu taşıt panelleri (kanatlar, kapılar, çatılar, vb.) presle dövme yapılan çok sayıda bileşen arasındadır.
Dövme: Metalin sıkıştırma kuvvetleri kullanılarak şekillendirilmesidir. Kuvvet, çekiç, pres veya silindirlerle uygulanabilir. Metal genellikle sıcaktır, ancak bazı işlemler soğuk olarak gerçekleştirilir. Sıcaklıkta dövme, bir metalin plastisitesini arttırır ve onu işlemek için gereken kuvvetleri azaltır. Damla dövme, iki yarım kalıp, maşa ve bir örs arasında bir metal çubuktan bir bileşenin şekillendirilmesidir. Metal bir örs üzerine yerleştirilir. Çekiç art arda yükselir ve metalin üzerine düşer. Bu, pnömatik veya hidrolik bir kuvvetle çalıştırılır. Dövmeler çok yakın toleranslarda yapılabilir, bu nedenle çok az bitirme gerekir. Sıcak dövmede kullanılan malzemeler şunları içerir: Hafif ve orta karbonlu çelik, alüminyum ve bakır alaşımları, motorlu taşıt krank milleri, bazı G-kelepçeleri ve diğer aletler, kapı kolları, sıcak dövme yapılan sayısız ürün arasındadır.
Haddeleme : Isıtılan metal, onu sıkıştıran, kalınlığını azaltan ve uzunluğunu artıran bir dizi silindirden geçirilir. Levha ve çubuk yapımında kullanılır.
İplik haddeleme : Bu, soğuk dövme ile üretilen makine cıvatalarına bir iplik uygulama yöntemidir. Diğer paralel kenarlı bileşenler de bu şekilde vidalanabilir. Tırtıllı modeller, yivli miller ve sonsuz dişliler, haddeleme ile üretilebilen diğer pek çok formdan sadece birkaçıdır.
Soğuk dövme : Bu, metali bir kalıp boşluğuna sıkıştırarak soğuk teli bileşenlere dönüştürme işlemidir. Bu, ürün üretmek için bir metal çubuğun şeklini ve çapını değiştirmenin hızlı ve ucuz bir yöntemidir. Pirinç, paslanmaz çelik, yumuşak çelik ve orta karbonlu çelik bu süreçte yaygın olarak kullanılan malzemelerdir. Cıvata, vida, perçin ve çivi yapımında kullanılır.
Ekstrüzyon : Isıtılmış metal, sıkıştırma kullanılarak bir hidrolik şahmerdan tarafından gerekli şekle sahip bir kalıbın içinden itilir. Çubuklar ve tüpler gibi uzun nesneler yapmak için kullanılır. Ek olarak, bu şekilde neredeyse sonsuz sayıda katı kesit üretilebilir. Ekstrüde profillerden yapılan ürünler şunları içerir: Kapı ve pencere çerçeveleri, menteşeler, kilit bileşenleri, kenar şeritleri. Şimdiye kadar üretilen en fazla sayıda profil alüminyum ve pirinçten yapılmıştır.
Bükme : Bu yöntem, açılı nesneler yapmak için kullanılır. Bir metal levha, belirli bir eğri yarıçapına sahip kavisli bir şekil oluşturmak için kuvvete tabi tutulur.
Döküm : Erimiş metalin bir kalıba dökülerek metalin şekillendirilmesidir. Kalıp, gerekli nesnenin şekline sahip bir boşluktur. Kum, kalıp yapmak için özellikle iyi bir malzemedir. Çok yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve karmaşık bir şekle dönüştürülebilir. Kalıp ayrıca çelik veya dökme demirden de yapılabilir. Kalıplar ayrılabilmeleri için parçalara ayrılır. Başka bir kalıp türü, yapmak istediğimiz nesnenin balmumu modelini kullanır.
İlk olarak, metal erime noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra sıvı metal kalıba dökülür. Daha sonra kalıp ve metal, metal katılaşana kadar soğumaya bırakılır ve son olarak katılaşan parça kalıptan çıkarılır.
Kullanılan döküm yöntemi, yapmak istediğimiz nesnelerin türüne bağlıdır:
Kum dökümü, karmaşık şekiller üretmenin hızlı bir yöntemidir. Motorlu taşıt motor blokları ve silindir kafaları, ağır makine kaideleri, rögar kapakları ve okul atölyelerindeki bir tamirci mengenesinin gövdesi kum döküm ürünlerine örnektir.
Basınçlı döküm, aynı formdaki birçok parçanın üretileceği yerlerde kullanılır. Metalin basınç altında enjeksiyonu sayesinde son derece karmaşık hassas parçalar üretebilen çok hızlı bir üretim yöntemidir. Ürünler, çok az ikincil bitirme gerektiren yüksek kaliteli bir yüzeye sahiptir. Binlerce farklı basınçlı döküm ürünü üretilmektedir. Bunlar şunları içerir: Bazı elektrikli el aletleri durumu; matkaplar, dekupaj testereleri, zımpara makineleri, çamaşır makinelerinin bileşenleri, yiyecek mikserleri ve çim biçme makineleri ve birçok motorlu araba bileşenleri. Basınçlı döküm, erimiş sıcaklıkları kalıplara zarar vermeyen demir dışı metallerle sınırlıdır.
Balmumu dökümü, Metalin içine dökülmesinden önce, mum yakılarak boşluk oluşturulur. Süs eşyaları, takılar, diş protezleri ve heykeller için kullanılır.
Santrifüj döküm, Bu yöntem, sıvı metal içine döküldüğünde dönen bir kalıp kullanır. Merkezkaç kuvveti, sıvının kalıbın duvarlarına yapışmasını sağlar. Çeşitli malzeme katmanlarından oluşan borular ve nesneler yapmak için kullanılır.
Tel çekme : gerekli boyutlara sahip bir delikten bir tel çekilir. Çapını azaltırken uzunluğunu artırmak için delikten çekmek için dönen bir tambur kullanılır. İpler ve teller yapmak için kullanılır.