Fiziksel Özellikleri Çok Garip Olan 5 Metal

Bugün metaller söz konusu olduğunda bazı tuhaf yerlere gitmeye hazırlanıyoruz; özellikle de günlük hayatımızda karşılaşmadığımız. Değerlerinden belirli koşullar altında nasıl tepki verdiklerine kadar, bazı çok garip fiziksel özelliklere sahip beş metalden oluşan seçimimiz bunlar:

#1 – Rodyum: Diğer tüm değerli metallerden daha değerli

Gümüşi beyaz, sert ve platin grubunun bir parçası olan Rodyum, Dünya’da doğal olarak bulunan en nadir metallerden biridir ve osmiyumdan sonra ikinci sırada yer alır. Bu nedenle, bazı şaşırtıcı yüksekliklerde dalgalanan piyasa değeri ve 2013 yılında onsu 925 $’dan satılmasıyla istisnai bir şekilde aranıyor. Bu, oldukça parlak görünümüyle birleştiğinde, genellikle elektro kaplamalı bir kaplama görevi gören mücevherde güvenilir bir kullanım sağlar. beyaz altın (rodyum parlaması olarak bilinir) veya som gümüşü kararmaya karşı korur. Ayrıca katalitik konvertörlerde de kullanılıyor, gösterişli olması maalesef onları taşıyan arabaları hırsızlar için bir numaralı hedef haline getiriyor.

Rodyum kaplama alyans
Rodyum kaplama alyans

#2 – Galyum: Canlı bir kalp gibi atar

Doğada serbest formda bulunmayan ve çok çeşitli elektronikte (cep telefonları, bilgisayar çipleri ve Blu-ışınları dahil) temel bir yarı iletken olan galyumun erime noktası, garip bir çekicilik kaynağıdır. Elinizde yeterince uzun süre tutarak onu bir cam gibi paramparça edebilir, erimesini sağlayabilirsiniz ama daha tuhafı, diğer metallerle reaksiyona girdiğinde olan şey. Aşağıdaki alüminyum kola kutusu içeren videonun gösterdiği gibi, sadece bir miktar sülfürik asit ve dikromat çözeltisi ile bir tür dünya dışı yaşam formu gibi davranır – ve hatta bir kalp gibi atar!

#3 – Cıva: Oda sıcaklığında sıvıya dönüşür

Oda sıcaklığında sıvı hale gelen tek metal cıvadır. Termometrelerde, barometrelerde ve flüoresan aydınlatmada kullanımının yanı sıra insan vücuduna verdiği zararın hepimiz farkındayız, ancak 23 °C’deki (veya 73,5 ° Fahrenheit veya 296 ° Kelvin…) reaksiyonu tıp ve metal endüstrimiz üzerinde derin bir etki.

Cıva: Oda sıcaklığında sıvı hale gelen tek metal
Cıva: Oda sıcaklığında sıvı hale gelen tek metal

#4 – Berilyum – X-ışınlarına Görünmez

Doğal olarak sadece minerallerdeki diğer element izleriyle bir arada bulunan ve değerli taşlarla birlikte füzelerde, uzay araçlarında ve uydularda sıkça görülen Berilyum’un en büyük yeteneği, düşük yoğunluğu ve atomik kütlesidir. Bunlar, X-ışınlarını emerken nispeten şeffaf hale getirir. Bu, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndaki dört detektör deneyinin hepsinde kullanılmak üzere radyasyon pencerelerinde çok derin bir kullanım ve parçacık fiziğinde değerli bir yer sağladı.

Berilyum: Yoğunluğu ve atomik kütlesi oldukça düşük
Berilyum: Yoğunluğu ve atomik kütlesi oldukça düşük

#5 – Rutenyum – Sonsuza Kadar Yanabilen Metal

Rutenyum, Dünya’da son derece ender bulunan bir metaldir ve mikroçip kullanımı ile organik ve farmasötik kimya bir yana, hem petrol rafinerisinde hem de düşük maliyetli güneş panellerinde kullanımları için çok umut vaat etmiştir. Ancak yakın tarihli bir araştırma, tarihin çözülmesinde oynayabileceği bir rol bile olabileceğini ortaya çıkardı.

Yanartaş (Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı köyü)
Yanartaş (Antalya’nın Kemer ilçesi Çıralı köyü)

Türkiye’de coğrafi bir bölge olan Yanartaş – taşlar arasından çıkan alevler turistlerin ilgisini çekmektedir. 2500 senedir yanmaktadır, Yunan mitolojisine de konu olmuştur. Homer’in İlyada’sındaki ateş püskürten Chimera’ya ilham veren şeyin bunlar olduğuna inanılıyor. Ancak metan yakıt kaynaklarının kaynağı her zaman bir muammaydı… şimdiye kadar. Henüz yeni bir araştırma olmasına rağmen, Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nden Giuseppe Etiope, sahanın altındaki magmatik kayalarda bulunan rutenyumun metanın efsanevi alev oluşturma sıcaklığına ulaşmasına izin verebileceğine inanıyor.

Fiziksel Özellikleri Çok Garip Olan 5 Metal