Fason Üretim Nedir?

Fason Üretim Nedir? | Her firma veya kuruluş, kulağa ne kadar pastoral gelirse gelsin, özellikle imalat endüstrisinde her şeyi kendi bünyesinde üretecek kaynaklara, fonlara veya zamana sahip değildir. Ekipman, makine ve uzmanlığa yatırım yapmak maliyetli olabilir. Bu nedenlerden dolayı fason üretim oldukça yaygın bir uygulamadır. 

Fason üretim nedir? Sistem nasıl işliyor? İşte fason üretim tanımının hızlı bir açıklaması.

Fason Üretimin Tanımı

Fason üretim, bir fason üreticinin belirli bir süre boyunca belirli bileşenleri veya ürünleri yapmak için başka bir şirketle anlaşma yapmasıdır.

Bir dış kaynak kullanımı biçimi olarak kabul edilen bir sözleşmeli üretici, şirket için kendi özelliklerine göre parçalar, bileşenler veya bütün ürünler üretmek üzere bir şirketle bir iş anlaşması yapabilir. Üretilen ürünler daha sonra şirket tarafından kendi üretim sürecinde veya kendi ürünlerini tamamlamak için kullanılır. Sözleşmeli üreticiler genellikle yalnızca taşeronluk yapan veya ürünlerini diğer firmalara veya ajanslara satan üçüncü taraf kuruluşlardır.

Diyelim ki oluklu kutu ve kağıt endüstrisindeki küresel bir tedarikçi, örneğin, konteyner makineleri için sözleşme bazında sac metal parçalar üretmek üzere X firması (mesela Marlin Steel Wire Products şirketi) ile sözleşme yaptı. Marlin Steel, müşterinin “Tam Zamanında” ihtiyaçlarına hız, mühendislik uzmanlığı ve otomasyon kapasitesi ile hizmet edebildi. Çünkü Min/Maks miktarlar, Marlin Steel müşterilerinin envanter maliyetlerini düşürmelerine ve ihtiyaç duydukları anda parçaları almalarına yardımcı olur.

Fason Üretim Örnekleri

Oluklu kutu ve kağıt endüstrisindeki küresel bir tedarikçinin Marlin Steel Wire Products ile sözleşme yapması buna bir örnek olabilir. Marlin, tedarikçinin konteyner makineleri için sözleşme bazında sac metal parçalar üretmeyi kabul etti. Marlin Steel, müşterinin “Tam Zamanında” ihtiyaçlarına hız, mühendislik uzmanlığı ve otomasyon kapasitesi açısından hizmet edebildi. Bu, Marlin için iş sağladı ve müşterinin standartlarını ve itibarını korudu.

Fason Üretimin Faydaları

Sözleşmeli üretim işinin çeşitli faydaları vardır.

Maliyet azaltma

Bir sözleşmeli üreticiyi işe alarak, işe alan şirket ekipman maliyetinden tasarruf edebilir. Büyük makinelerin satın alınmasına ve bakımına, onarılmasına veya değiştirilmesine yatırım yapmak için daha az kaynak harcanmalıdır.

Parçaları veya ürünleri kendi bünyesinde üretmek için işgücü kiralama ihtiyacı da ortadan kalkar. Zaman zaman, üretici, uzman ve araştırmacılardan oluşan tüm ekiplerin tam maaş ve yan haklar ile işe alınması gerekir ki bu da hepsi bir araya gelir.

Sözleşmeli üreticilerin, müşterinin mali olarak sorumlu olmayacağı kendi personeli ve ekipmanı vardır. Yalnızca üzerinde anlaşmaya varılan sözleşme tutarını herhangi bir ek ücret veya ücretle birlikte ödemeleri gerekir.

Kaynakların Önceliklendirilmesi

Bir şirketin fason üretim yoluyla tasarruf edebileceği tüm para ve kaynaklar diğer operasyonlara yönlendirilebilir. Örneğin, bir işletme pazarlama stratejilerini güçlendirebilir, diğer departmanlar için personel kiralayabilir ve/veya tasarruf edilen sermayeyi kullanarak satış çabalarını güçlendirebilir.

Bir fason üretici kendileri için üretim ürünlerinin yükünü üstlendiğinde, bir şirket temel değerlerine ve yetkinliğine odaklanabilir.

İyileştirilmiş Üretim Süresi

Bir şirket, kendi üretim hattını tamamlamak için yalnızca belirli parçalar veya bileşenler için bir sözleşmeli üretici kiraladığında, kendi üretim sürelerini kısaltabilir. Bu, pazara çıkış hızının artmasına, teslimat süresinin ve müşterilere verilen hizmetin iyileştirilmesine yol açar.

Pazara Daha Kolay Giriş

Sözleşmeli üretimin yardımıyla şirketler, yüksek kaliteli ürünlerin tutarlı üretimini sürdürebilirler. Bu standardı belirlemek, marka bilinirliğini artıracak ve güvenilir bir distribütör olarak pazarda tanınırlık sağlayacaktır. Bu aynı zamanda potansiyel ortaklar ve müstakbel müteahhitlerle daha iyi iş ilişkilerine yol açabilir.

Fason Üretim Riskleri

Fason üretim ne kadar faydalı olursa olsun, parçalarınızı ve ürünlerinizi üretmek için başka bir şirketle çalışmaktan ortaya çıkabilecek bazı engeller vardır.

Sınırlı Kontrol

İşe alım şirketi için üründe istenen belirli özellikler vardır. Bu arzular iletildikten sonra, ürün inceleme için sunulana kadar şirketin üzerinde kontrol sahibi olduğu çok az şey vardır. Müşteri, ürünün üretimi üzerinde çok az kontrole sahiptir.

Tersine, fason üretici genellikle ürünün tasarımında çok az veya hiç söz sahibi değildir. Yüklenici önerilerde bulunabilir, ancak bunların onaylanacağının garantisi yoktur.

Düşük Kaliteli Ürünler

Sizin için ürünler üretmesi için başka bir şirketle çalışmak, yanlış yükleniciyi işe alma riskini doğurur. Bu olduğunda, ürün kalitesi zarar görme eğilimindedir. Düşük kaliteli ürünler, yanlış iletişimin, şirketler arasındaki yanlış hizalamanın veya parçanın veya ürünün tasarımına ilişkin fikir farklılığının bir sonucu olabilir.

Nedeni ne olursa olsun, düşük kaliteli ürünler müşterinin itibarını olumsuz etkileyebilir.

İş-Yer Değiştirme

Bir şirket, şirket içi üretimden dış kaynak kullanımına geçtiğinde, sonraki sonuçlardan biri, iç ekibi işten çıkarmaktır. Çalışanların yerinden edilmesi daha fazla soruna ve olası masraflara yol açabilir.

Doğru Fason Üretici Nasıl Seçilir

Bir fason imalatçıda her zaman aramanız gereken bazı önemli özellikler vardır. Dış kaynak kullanımının getirdiği riskleri ve faydaları bilmek, doğru uyumu bulmak, bir şirketin işi ve itibarı için tüm farkı yaratabilir.

Kaliteli Tesisler

Bir fason üreticinin tesislerini gezerken, yer iyi yönetilmeli ve temiz olmalıdır. Tüm makine ve ekipmanlar açıkça bakımlı olmalı, personel deneyimli ve bilgili olmalı ve organize, yapılandırılmış bir üretim süreci olmalıdır.

ISO Sertifikası

ISO sertifikalı üretim kalite standartlarını koruyan sözleşmeli üreticileri arayın. ISO 9001:2015 standardı, özellikle bir şirketin kalite yönetim sistemi için ihtiyaç duyulan kriterleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Sertifikalı yükleniciler genellikle müşterilerine daha kaliteli parçalar, bileşenler ve ürünler sağlar.

İletişim

Her iki taraf arasında açık iletişime sahip olmak, herhangi bir iş anlaşmasının başarısı için kritik öneme sahiptir. Daha itibarlı şirketler, üretmek için tutuldukları ürünlerin tasarımı, üretim süreci ve özellikleri hakkında müşterileriyle iletişimi sürdürme konusunda deneyimlidir. Hızlı tepki verebilir ve üretim taleplerine çok az gecikme veya yavaşlama ile yanıt verebilirler.

Piyasanın Farkında

Saygın sözleşmeli üreticiler, piyasadaki trendlere ve güncel olaylara göre ayarlanmıştır. Pazar değişikliklerine yanıt verir ve gerektiğinde uyum sağlarlar. Sektördeki varlıkları ve katılımları genellikle markalarını pazarda kurar ve şirketlerin yatırım yapma konusunda kendilerini güvende hissedebilecekleri bir itibar yaratır.

Fason Üretim Nedir?